Трилогия „Легендата“от Мари Лу

Не съм писала от доста време заради училище, но най-сетне завърших трилогията на Мари Лу и ще направя общо ревю.

5414

1.Легендата 

183080_b.jpg

Анотация:

Постапокалиптична Америка е разделена на две части: републиката и колониите, които воюват помежду си. Петнадесетгодишният Дей е най-издирваният престъпник в републиката и за главата му е обявена награда. Момчето, родено и израснало в бедния Езерен сектор, е обвинено във възпрепятстване на военната кампания срещу колониите. Никой не знае как точно изглежда Дей и на какво е способен. Смелостта му да се опълчи срещу управниците го превръща в герой за бедните и онеправданите. Превръща го в легенда.

Петнадесетгодишната Джун произхожда от добро семейство и от малка е подготвяна за един от най-високите военни постове в републиката. Родителите й загиват при автомобилна катастрофа и тя остава сама с брат си Метиъс. Джун е истински феномен: единствената, постигнала максимален резултат на изпитанието, от което зависи бъдещето на всеки гражданин на републиката.

Джун и Дей нямат нищо общо помежду си, но пътищата им неочаквано се пресичат. Капитан Метиъс е хладнокръвно убит, докато преследва опасен престъпник. Всички улики сочат към Дей.

Той е готов на всичко, за да набави лекарства за семейството си. Да го спаси от плъзналата из бедните райони смъртоносна зараза. Джун е готова на всичко, за да отмъсти за смъртта на брат си. И двамата дори и не подозират, че ще разкрият зловещи тайни, които ще застрашат живота им.

Ревю:

Историята е добре замислена, но като цяло трилогията се чете много бавно. Бях готова да се откажа по едно време, но все пак реших, че ще я довърша.

В първата книга Мари ни представя живота на Даниел и Джун. Най-издирваният престъпник и феноменът на Републиката. И двамата са от различни светове. Джун е богата и е с най-висок резултат от всички, а Дей е престъпник провалил се на изпитанието. Но съдбата решава да ги събере.

Това, което не ми харесва в книгата е, че са прекалено млади. Повечето събития в живота им трудно бих свързала с годините им. Може би ако бяха поне на 18-20? Щеше да е малко по-приемливо. Малко смешно ми се стори това, че Дей се влюби в нея от пръв поглед. Наистина се надявах следващата книга да ме накара да заобичам историята.

2. Феноменът

fenomenut_bg_1

Анотация:

Най-издирваният престъпник в страната Дей и феноменът Джун успяват да избягат от Лос Анджелис. Но когато пристигат в Лас Вегас се случва немислимото: Електор Примо умира. Неочакваната смърт на ръководителя оставя Републиката в ръцете на сина му, младия и неопитен Андън. Колониите и бунтовническата група Патриотите се опитват да се възползват от нестабилното положение на Републиката, за да я превземат. Дей и Джун намират убежище при Патриотите, които им обещават помощ и закрила. Но при едно условие: да убият новоизбрания Електор.

Това е единственият им шанс да останат живи и да спасят по-малкия брат на Дей, Идън. Както и възможност да обединят народа и да му дадат право на глас. Постепенно обаче Джун осъзнава, че новият електор няма нищо общо с жестокия си баща. Ами ако Електорът олицетворява новото начало, от което Републиката така отачаяно се нуждае? Ако революцията доведе единствено до загуба, гняв, ненужно пролята кръв и смърт? Ако Патриотите допускат огромна грешка?

Джун и Дей започват да се съмняват в мотивите на бунтовниците. Превърналото се в легенда момче и феноменът на Републиката решават да вземат нещата в свои ръце. Преди неволно да са се превърнали в пионки в най-ужасяващата политическа игра. Преди да е станало прекалено късно.

Ревю:

В тази определено имаше малко повече развитие. Появиха се нови интересни герои. Новият Електор – Андън, определено ми хареса. Може би е единствения в цялата трилогия, който ме впечатли с нещо. Харесва ми как преживява всичко, идеите му, мечтите му и всичко, което иска да бъде. Той не е същият като баща си, той е много по-добър.

Тази книга също я прочетох бавно и стилът на писане също не ми хареса. Имаше излишна информация, на която се наблягаше прекалено много.

photo

3. Героят

Анотация:

Той е легенда.
geroiat_hrm_1Тя – феномен.
Кой от двамата ще се превърне в герой?

Дей научава, че с него са провеждани експерименти, които са увредили мозъка му. И че му остават няколко месеца живот. Въпреки че обича Джун повече от всичко, той я напуска. За да й позволи да продължи живота си и да допринесе за промяната на републиката. Дей заминава за Сан Франциско заедно с по-малкия си брат Идън, изгубил зрението си вследствие на заразата.

По настояване на Електор Андън Джун се завръща в републиката и започва да се подготвя за лидер на Сената. Въпреки че е едва на шестнадесет и без опит, тя има най-големи шансове да се превърне в дясната ръка на младия управник. И да сподели живота му.

Смъртоносната зараза плъзва и из колониите. Тя слага край на временното примирие между двете части на постапокалиптична Америка. Колониите отчаяно се нуждаят от серум и поставят ултиматум на републиката.

Джун узнава, че лек срещу заразата може да бъде открит в кръвта на Идън. Обръща се за помощ към Дей, когото не е виждала от осем месеца. Единствено той би могъл да спаси живота на хиляди поданици на републиката. Застрашавайки този на брат си.

Ще намерят ли серум, преди да е станало прекалено късно? Могат ли Дей и патриотите да се изправят срещу армията на колониите и да я победят?

Ревю:

И ето, че стигнах последната книга. Не мога да повярвам, че ми отне толкова много време. Още по-бавно прочетох „Героят“. Действията се развиваха мудно и имах чувството, че никога няма да свърши историята.

Последните 100 страници бяха по-интересни. Нищо, че точно тогава действието започна да се развива доста бързо. Най-сетне умря командир Джеймисън. Останах леко шокирана от края, но ми хареса. Дей започна да ми харесва като персонаж. Може да е по-слаб, но прави всичко възможно да предпази близките си.

Не беше чиста загуба на време, но очаквах много повече от поредицата.

large-13

Вашият коментар