„Стъкленият трон“ – Сара Дж. Маас

 

Резюме: 

Селена Сардотиен е измъкната от затвора на Ендовер, за да се озове в плен на разкоша на кралския дворец. Принц Дориан предлага да й върне свободата, но при едно условие. Тя трябва да спечели състезанието за нов кралски убиец, а нейни опоненти ще са най-жестоките мъже в кралството.

Всекидневието на Селена се изпълва с изтощителни тренировки за големия турнир и с отегчителни до смърт дворцови порядки. Нещата стават малко по-интересни, когато принцът започва да проявява интерес към нея… но грубият капитан на стражата Каол е този, който я разбира най-добре.

Когато участниците в турнира започват да измират един след друг, Селена осъзнава, че битката е не само за първото място в надпреварата, но и за живота й.

Ревю:

Честно казано нека си призная чета я за втори път. Преди една година си я купих и още на същия ден я прочетох. Така се случи и сега просто я взех и я прочетох и пак останах със същата тръпка все едно за първи път я чета.

Историята се развива в един антиутопен свят, където кралят на Адарлан унищожава кралства, убива невинни или ги праща като роби. Един ден решава, че иска да си намери кралски убиец, шампион или просто куче, което да му чисти враговете. Всеки един от съветниците на краля имат за задача да си избират свои шампиони. Най-често убиици, крадци или известни асасини. 24 шампиона ще се изправят един срещу друг в изпитания и само един от тях ще бъде избран. Които загуби ще бъде върнат от затвора, от където е бил изкаран.

свали

И така срещаме нашата главна героиня Селена Сардотиен, Асасинът на АдарланCelaena's Dresses- Throne of Glass Back Covers - 1.jpg, кралицата на подземният свят. Намираме я в солните мини – Ендовиер. Там тя излежава присъдата си. Една от малкото оцелели толкова дълго време там. И то жена.

Един ден капитанът на кралската стража и принцът на Адарлан я посещават. Имат предложение за нея, на което тя не може да не откаже. Дават и избор да се бие в състезанието на краля и да спечели или да се върне в Ендовиер. Изборът е очевиден.

„ – Опасна е, момчето ми, въпреки че си и покровител. Тя иска само едно и няма да се поколебае да те използва, за да го получи.“

 

Герои:

Дориан Хавилиард.tumblr_ntahn2ESkQ1srq2i9o1_500.jpg

Красивият млад прин на Адарлан. Бъдещият престолонаследник.Той е възпитан, сдържан и мил. Какъвто трябва да бъде в очите на придворните. Но за наша изненада не е такъв, какъвто баща му иска да бъде. Дориан определено не е като баща си – тиранин готов да убие и най-близките си хора. Младият принц е добър, състрадателен и мрази това колко е жесток баща му.

Един ден може би ще бъде добър владетел.

„Той бе много мил, неочаквано за някой от неговия произход. Имаше сърце, осъзна тя, и съвест. Бе различен от Другите.“

Каол Уестфол.

Капитан на кралската стража освен това и най-добър приятел на Дориан.

Каол е тих, наблюдателен и е всичко, което един капитан трябва да бъде. Умее да сдържа това, което чувства. Докато не среща Селенаlarge (1).jpg.  В началото просто я следеше за да разбере какви намерения има и дали ще избяга или още по-зле, да нарани кралското семейство. Всеки ден тренира със Селена, но с всеки изминал ден осъзнава нещо, което го плаши и радва едновременно. Границата, която сам построява започва да изчезва.

„Каол бе красив, излъчваше чест и благородство. За миг тя спря да чува шума от тълпата и устата и пресъхна, докато го гледаше. Как бе пропуснала това толкова дълго?“

 

 

 

Определено бих я прочела още един път! Харесва ми всичко в нея. Книгата е борба за свобода, надмощие, власт, древни сили, любов. Оказва се, че кралят на Адарлан е нещо повече от обикновен човек с власт или просто едно чудовище. Тъмни сили витаят из двореца и само едно момиче може да разбере какво става.

Селена е една от малкото главни героини, които харесвам. Красива, умна, силна, целенасочена и определено не е безчувствен асасин. Тя е момиче, което иска да си извоюва свободата.

Любими цитати: 

Казвам, че след четири години ще бъда свободна. Никога през живота си не съм била свободна. – усмихна се широко – Искам да разбера какво е чувството.“

„Аз съм Селена Сардотиен, Асасинът на Адарлан. Ако тези хора знаеха коя съм, нямаше да им е до смях. Аз съм Селена Сардотиен и ще спечеля. Няма да се страхувам.“

„Няма да се страхувам!“

„Моето име е Селена Сардотиен. Но няма значение дали се казвам Селена, Лилиян или кучка.Защото аз все пак ще те победя независимо как ме наричаш.“

 

large (2)

 

 

 

Извод от цялото това четене и писане:

Бих целунала ръка на Сара Маас за тази история! Толкова невероятна и всяка сцена може да те накара да настръхнеш. 

„Останала сама Селена погледна към прозореца и постави ръка на сърцето си, като си прошепваше думата отново и отново. Свободна. “ 

Вашият коментар